Masz za dużo jedzenia? Nie wyrzucaj! Podziel się z potrzebującymi!
Jadłodzielnia to ogólnodostępna lodówka, to miejsce w którym nieodpłatnie można wymienić się jedzeniem.. Służy do wymiany żywności pomiędzy ludźmi. Jedni mogą zostawić a inni wziąć produkty spożywcze. Taka idea ma pomóc w budowaniu świadomości oraz być edukacją dla nas wszystkich. Marnowanie żywności wpływa bardzo negatywnie na środowisko naturalne, jadłodzielnia może być sposobem na zapobieganie powstawaniu odpadów.
Bardzo ważne jest to, że jadłodzielnie są dla wszystkich. Każdy może śmiało wziąć z niej to, na co akurat ma ochotę i to bezpłatnie. Nic nie powinno wylądować w naszych koszach na odpady. Pamiętajmy jednak, aby przynieść produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Mogą być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale mieszczą się w terminie „należy spożyć do”.
Pakujemy wszystko szczelnie, w czyste opakowania. Do domowych wyrobów np. ciasto lub zupa koniecznie dodajemy skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.
W jadłodzielni nie zostawimy nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem, otwartych puszek lub słoików, produktów z nietypowym zapachem lub kolorem, z wydętym wieczkiem, produktów które miały kontakt z pleśnią lub odpadami komunalnymi.